Od kilku lat chojniccy radni kontynuują serię spotkań z pracodawcami w kolejnych chojnickich firmach. W czwartek 14 czerwca poznali bliżej działalność spółdzielni Spomlek.
W sierpniu minie 5 lata od połączenia OSM Chojnice ze wspomnianym Spomlekiem z Radzynia Podlaskiego. Dla chojnickiego przedsiębiorstwa, jak informował dyrektor oddziału Damian Kożuch, oznacza to znaczny rozwój. W porównaniu z 2015 r. dwukrotnie wzrósł skup mleka, trzykrotnie powiększyła się skala produkcji serów. W ciągu 4 ostatnich lat Spomlek zainwestował w chojnicką spółdzielnię ok. 31 milionów złotych, przede wszystkim koncentrując się na modernizacji linii technologicznej. Obecnie chojnicki oddział Spomleku specjalizuje się w produkcji sera salami. Kolejnym wyzwaniem inwestycyjnym w ciągu najbliższego roku będzie modernizacja oczyszczalni ścieków, na którą spółdzielnia zamierza wydać ok. 4 miliony złotych. Firma mleczarska dostarcza sery zarówno na rynek rodzimy, jak i na eksport do 30 krajów świata
– Niedawno nasze sery trafiły na rynek kubański, ich audytorzy byli pod wrażeniem poziomu technologicznego rozwoju w naszej spółdzielni a także u hodowców bydła z którymi współpracujemy – informował dyrektor Kożuch. Firma zatrudnia 110 osób, sezonowo poszukuje także pracowników na etacie pakowaczy.
Chojnicka spółdzielnia ze 120 – letnim doświadczeniem i tradycją, za sprawą dołączenia do Spomleku jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się przedstawicieli branży serowarskiej w naszym kraju.