Miasto Chojnice już dwukrotnie brało udział w Konkursie Gospodarczo – Samorządowy HIT Regionu – za każdym razem z sukcesem.
Po raz pierwszy miasto uzyskało tytuł HIT Pomorza w 2004 roku za opracowanie i skuteczną realizację strategii rozwoju miasta. W roku bieżącym zostało docenione za proces pozyskiwania i absorpcji środków z unijnego budżetu prowadzony przez Gminę Miejską Chojnice.
Organizatorzy konkursu – Agencja Promocyjna Punkt S, Konwent Starostów Województwa Pomorskiego – oceniali zgłoszenia w kategoriach:
– Produkcja
– Handel i Usługi
– Rolnictwo i Przetwórstwo Żywności
– Ekologia
– Samorządność
– Organizacja i Zarządzanie
Urząd Miejski w Chojnicach został nagrodzony w kategorii Samorządność. Kapituła konkursu przyznając tytuł kierowała się chęcią uhonorownia i promocji wartościowych dokonań samorządowych.
Uroczystość ogłoszenia wyników odbyła się w piątek 7 lipca 2006r we wnętrzach biskupiego zamku z XIV w. w Kwidzynie.
Spośród 141 propozycji zgłoszonych do konkursu wyłoniono 22 laureatów. Wyróżnienie dla Urzędu Miejskiego w Chojnicach złożono na ręce Zastępcy Burmistrza Edwarda Pietrzyka, któremu w ceremonii towarzyszył Tomasz Kamiński – Dyrektor Wydziału Integracji Europejskiej i Pozyskiwania Środków.
Ponadto z naszego regionu tytułami HIT 2006 uznani zostali również:
– w kategorii Handel i Usługi:
Spółka EUROSTANDARD Firma Rodzinna Klauzo w Chojnicach za wzbogacenie asortymentu oferowanych artykułów i ofertę nowych aranżacji łazienek,
Prywatna Klinika Rehabilitacyjna i Niepubliczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Krojantach za nowoczesną przychodnię rehabilitacyjną funkcjonującą w kompleksie obiektów kliniki.
– w kategorii Rolnictwo i Przetwórstwo Żywności:
Firma FUNGOPOL w Brusach za wysoką jakość produkcji grzybów marynowanych,
Przedsiębiorstwo NASZA CHATA w Brusach za przetwory z owoców leśnych – borówkę leśną niskosłodzoną, żurawinę leśną niskosłodzoną, borówkę leśną (całe owoce) i jagodę leśną (całe owoce) – oraz przetwory z grzybów leśnych – podgrzybek marynowany, borowik marynowany, maślak marynowany, opieńka marynowana.