W poniedziałek, 23 grudnia rozpoczęła funkcjonowanie chojnicka jadłodzielnia. To wyjątkowe miejsce, którego celem będzie zapobieganie marnowaniu jedzenia oraz dzielenie się nim.
Jadłodzielnia, to zamykana wiata wyposażona w lodówkę oraz półki. Powstała dzięki inicjatywie byłej radnej Joanny Warczak oraz Annie i Pawłowi Bryła z firmy APINWEST w Chojnicach, którzy ją wykonali. Jadłodzielnia znajduje się przy Wszechnicy Chojnickiej od ul. Okrężnej tuż obok dyżurki Straży Miejskiej. Będzie czynna codziennie w godz. 7.00 – 19.00. Opiekę nad nią będą sprawować wolontariusze.
Jakie produkty można przynosić do jadłodzielni?
- takie produkty, które sam mógłbyś zjeść i chciałbyś dostać,
- produkty, które przekroczyły już datę minimalnej trwałości – „najlepiej spożyć przed”, ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia – „należy spożyć do” (określenie „należy spożyć do” wskazuje nam do kiedy spożycie danego produktu jest na pewno bezpieczne dla zdrowia),
- produkty szczelnie zapakowane lub umieszczone w pojemnikach,
- produkty w opakowaniach zamkniętych typu konserwy, słoiki, próżniowe, itp.
- zapakowane pieczywo,
- owoce, warzywa,
- produkty suche: kasze, makarony, mąki, cukry, ciastka,
- słodycze,
- sery, jogurty, twarogi,
- wyroby/przetwory własne, np. ciasto, zupa, starannie i szczelnie zapakowane, z naklejonym opisem i datą przygotowania.
Jakich produktów nie należy przynosić?
- żadnego rodzaju surowego mięsa i produktów składających się z niego,
- „surowego” mleka i produktów wytworzonych z niepasteryzowanego, „surowego” mleka,
- potraw zawierających surowe jaja,
- produktów napoczętych, np. otwartych puszek, słoików,
- produktów, które wymagają trwałych warunków chłodniczych, które przebywały poza lodówką dłużej niż 30 min. i mrożonek,
- produktów, które przekroczyły termin przydatności do spożycia – „należy spożyć do”,
- produktów z oznakami popsucia (nietypowy zapach, kolor, wydęte wieczka, obecność pleśni, nadgnicie),
- produktów, które miały kontakt z odpadami spożywczymi, komunalnymi lub znajdowały się w kontenerach na odpady,
- alkoholu i innych środków odurzających.
W jadłodzielni będzie można z jednej strony zostawiać nadwyżki żywności z drugiej zaś każdy, kto potrzebuje będzie mógł tą żywność zabrać. Podobne instalacje z powodzeniem funkcjonują między innymi w Toruniu czy Słupsku.