Podczas dzisiejszej konferencji prasowej Burmistrza Miasta Chojnice wystąpiła gościnnie Kinga Przełożna, dyrektorka Banku Żywności w Chojnicach. Dokonała podsumowania działalności organizacji w 2014 roku oraz przedstawiła plany na rok 2015.
W 2014 r. Bank Żywności w Chojnicach zorganizował trzy zbiórki żywności, podczas których zebrano ponad 51 ton jedzenia. To o 23 proc. więcej niż w roku 2013. Dzięki zaangażowaniu organizacji współpracujących z Bankiem i producentami rolnymi rozdysponowano ponad 183 tony owoców i warzyw. Pozysk własny od producentów i dystrybutorów wyniósł ponad 483 tony, co dało kwotę ponad 2 mln zł. W grudniu uruchomiony został Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, podczas którego wydano ponad 74 tony żywności. Łącznie w roku 2014 przekazano ok. 610 ton żywności o wartości ponad 3 mln zł. Ponadto zorganizowano wyjazd edukacyjny dla dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 do jednego z sadowników dostarczających owoce do Banku. Oprócz działań związanych z wydawaniem jedzenia organizacja zrealizowała zadania dofinansowane przez Urząd Marszałkowski i Urząd Wojewódzki w Gdańsku oraz polegające na poszukiwaniu nowych darczyńców i nowych organizacji, które zajmują się osobami w trudnej sytuacji życiowej, a także organizacją zbiórek żywności.
W planach na 2015 rok jest dalsze wykonywanie zadań statutowych Banku, a także wnioskowanie o dofinansowanie realizacji zadania z Funduszu Inicjatyw Obywatelskich i Urzędu Marszałkowskiego.
Kinga Przełożna poinformowała także, że w dniu 29.01.2015 r. odbyło się posiedzenie Zarządu Banku, podczas którego przyjęto nowego członka organizacji, a mianowicie Gminę Czarne. Ponadto zachęciła do przekazywania 1 proc. podatku na rzecz Banku Żywności w Chojnicach.
Na zdjęciu Kinga Przełożna dyrektorka Banku Żywności w Chojnicach