W dniu 13 marca w ratuszu odbyło się walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach, podczas którego podsumowano działalność Banku Żywności w 2013 roku.
W ubiegłym roku Bank Żywności realizował swoje cele na terenie 6 powiatów w województwie pomorskim, 4 powiatów w województwie kujawsko-pomorskim i 1 powiecie w województwie wielkopolskim. Podejmowane działania dotyczyły głównie realizacji Programu Pead, pozyskiwania żywności od producentów i dystrybutorów oraz realizacji trzech zbiórek żywności: wielkanocnej, Podziel się Posiłkiem i świątecznej. W ramach tych działań rozdysponowano niespełna 1220 tony żywności. W tym zakresie Bank współpracował ze 129 organizacjami, za pośrednictwem których wsparcie uzyskało średnio miesięcznie ok. 33 tysięcy osób. W 2013 roku zrealizowano także trzy zadania, które otrzymały dofinansowanie z Urzędu Marszałkowskiego i Urzędu Wojewódzkiego w Gdańsku, a także Ministerstwa Pracy i Polityki Społecznej.
Rok 2013 Bank Żywności zamknął sumą bilansową w wysokości ponad 147 tys. zł oraz stratą ok. 4,5 tys. zł. Natomiast przychody z działalności statutowej ukształtowały się na poziomie ok. 4,5 mln zł i wzrosły w stosunku do roku 2012 o ok. 6,2%. Wzrost ten wynikał zarówno z przyjęcia większej ilości produktów z Programu Pead, jak i większego pozysku własnego – wypracowanego przez Bank Żywności, tj. żywności pozyskanej od producentów, dystrybutorów i w ramach zbiórek żywności. Ogólny indeks zwrotu wyniósł średnio 21,68 zł za każdą zaangażowaną złotówkę (dla porównania w roku 2012 wyniósł 19,76 zł).
W 2014 roku działania Banku Żywności będą koncentrowały się głównie wokół pozysku żywności, w mniejszym stopniu zaś na edukacji i szkoleniach wolontariuszy. Wszystko z uwagi na fakt zakończenia Programu Pead i oczekiwania na nowy Program, który ma rozpocząć się jesienią br. Nowy Program FEAD (Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym) obejmie swoim działaniem wszystkie państwa członkowskie i zastąpi Program Dystrybucji Żywności. Fundusz popierać będzie wszelkie działania związane z rozdawaniem żywności, szczególnie ze zbieraniem, transportem oraz dystrybucją, która pomoże również zredukować marnotrawstwo jedzenia.
Fotogaleria: