W dniu 6 kwietnia 2016 r. Bank Żywności w Chojnicach podsumował realizację działań w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa Podprogram 2015 współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. W spotkaniu wzięło udział 61 osób, w tym podopieczni Banku Żywności, przedstawiciele Organizacji Partnerskich, Ośrodków Pomocy społecznej, Federacji Polskich Banków Żywności oraz osoby zaangażowane w realizację podprogramu. Po przedstawieniu informacji na temat źródeł finansowania, wyników działań i wielu podziękowaniach nastąpił punkt kulminacyjny – pokaz gotowania potraw i pieczenie pysznych drożdżowych ciasteczek. Pokaz kulinarny poprowadzili profesjonalni kucharze z Akademii Kulinarnej Sadkiewicz w Bydgoszczy oraz Pan Jacek Grabowski z Sośna. Goście mogli zadawać specjalistom pytania dotyczące sposobów przyrządzania, przyprawiania i przechowywania potraw oraz wszystkie inne związane ze sztuką kulinarną. Na czas spotkania gościny w swoich progach udzielił chojnicki "Gościniec", nagłośnienie zaś zapewniło Chojnickie Centrum Kultury.
Bank Żywności w Chojnicach dziękuje uczestnikom Programu oraz organizacjom i ośrodkom pomocy społecznej, jak również wszystkim, którzy wspierali Bank podczas wykonywania zadania – za profesjonalizm i ogromne zaangażowanie na rzecz osób najbardziej potrzebujących i w trudnej sytuacji życiowej.
fot. Bank Żywności w Chojnicach
Fotogaleria: