W dniu 5 marca w ratuszu odbyło się walne zebranie członków Stowarzyszenia Bank Żywności w Chojnicach, podczas którego podsumowano działalność Banku w 2014 roku. Na 22 członków obecnych było 18. Przewodniczącym zebrania został Arseniusz Finster, prezes zarządu.
W ubiegłym roku Bank Żywności w Chojnicach współpracował ze 135 organizacjami oraz 3 tysiącami wolontariuszy. Od producentów i dystrybutorów żywności, a także z czterech zbiórek żywności pozyskano 533,3 tony pożywienia. Natomiast z programu POPŻ 118,5 tony. Łącznie pozysk wyniósł 651 ton żywności, spośród których wydano 610 ton. Rozdysponowano również 183 tony owoców i warzyw, których dystrybucja została objęta embargiem. Ponadto zorganizowano wyjazd edukacyjny dla dzieci ze Szkoły Podstawowej nr 3 do jednego z sadowników dostarczających owoce do Banku.
Suma bilansowa w roku 2014 wzrosła w stosunku do roku poprzedniego o 53 proc. Głównym powodem tego podwyższenia był duży stan zapasu magazynowego na ponad 113 tys. zł. Po stronie pasywów odnotowano wzrost funduszy własnych. Powodem tego jest wynik finansowy wynoszący 77.706,99 zł. Odnotowano spadek przychodów działalności statutowej o 21 proc. oraz kosztów statutowych o 23 proc. W związku z tym, że spadek kosztów statutowych jest większy niż spadek przychodów, wynik finansowy na działalność statutową jest większy o 17 proc. niż w roku ubiegłym. Ponadto spadły koszty administracyjne – o 17 proc. w stosunku do roku poprzedniego. Zmniejszyło się zużycie materiałów i energii oraz obniżyły się koszty podatków i opłat o 33 proc. Spadły również koszty z tytułu usług obcych o 17 proc. oraz wynagrodzenia o 15 proc. mimo, że skład osobowy pozostał taki sam (4 osoby). Jedynym kosztem w kosztach administracyjnych, który wzrósł była amortyzacja.
Na początku roku 2014 Bank Żywności otrzymał z Federacji Polskich Banków Żywności 6 tys. zł stanowiące zwrot kosztów z programu realizowanego w 2013 roku. Dotacje z Urzędu Marszałkowskiego i Wojewódzkiego wyniosły 24 tys. zł, natomiast pozostałe przychody w wysokości 5.821 zł stanowiły darowiznę od osób prawnych i fizycznych. Dodatkowo otrzymano 1166 zł z tytułu „1%”. Na koniec roku 2014 Bank nie posiadał żadnych zobowiązań.
W ubiegłym roku Bank Żywności przeszedł jedną kontrolę z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego i dwie z Agencji Rynku Rolnego w Gdyni.
Podczas walnego zebrania przegłosowano kilka uchwał wśród których jedna dotyczyła zwiększenia wysokości składek członkowskich o 10 proc.